четвртак, 25. септембар 2014.

Kralj Kul: Divlji mač Atlantide 1



Kralj Kul, varvarski vladar drevne Valuzije  je plod mašte Roberta E. Hauarda, tvorca  žanra ,,mača i magije" (sword and sorcery) mnogima poznatog  po čuvenom Konanu Simerijancu. Do sada su se  stripovi  o Kralju Kulu na našem područiju pojavljivali uglavnom u strip magazinu Marvel ili kao dodatak unutar raznih izdanja  Konana varvarina . Kul kao i Konan potiče iz Hauardovog fiktivnog Hiborejskog doba (period pre prvih poznatih civilizacija) ali s tim što se Kulove avanture hronološki dešavaju nekoliko stotina godina pre Konanovih pošto je reč o dobu pre  potapanja  Atlantide nazvanom Turijsko doba (18.000 godina pre Hrista) prema Turijskom kontinentu (Evropa i Afrika su bile spojene).


Kul je Konanov literarni prethodnik, interesantno je to što je prva objavljena priča o Konanu ,,Feniks mača" zapravo prerađena verzija Kulove priče ,,Ovom sekirom ja vladam". Ovo je učinjeno zbog toga što je tokom tridesetih godian prošlog veka Farnzvort, urednik lista ,,Weird Tales", mahom odbio da objavi priče o Kulu pa je Hauard od Kula stvorio Konana , iako su neke priče  ipak objavljene (ali su ostale izašle posthumno) .Mnoge zanimljivosti kao i omanji istorijat Hauardovog opusa priča o Kralju Kulu su detaljno izloženi u pratećim tekstovima i obogaćeni mapama i ilustracijama unutar ove zbirke.

 Kul izgnanik iz Atlantide i Konan Simerijanac se po mnogo čemu razlikuju.Kul  nije samo mišićavi varvarin nego  je i vladar Valuzije (jedno od sedam kraljevstava Turije) sklon introspekciji,  usamljen i zadubljen u mislima na svom prašnjavom prestolu od topaza. Proganjaju ga misli o raznim intrigama  i često oseća kako ga kruna na glavi pritiska dok se seća slobodnijeg vremena , divljih mladalačkih dana kada su neprijateljske armije padale pod njegovim sečivom kojim je krčio put po obalama Atlantide.


U ovo j zbirci je sakupljeno prvih deset stripova o Kralju Kulu iz različitih Marvelovih izdanja  iz perioda 70-tih godina prošlog veka.Tokom tih avantura Kul se suočava sa političkim intrigama, strašnim ljudima-zmijama, pomalo arhetipskim negativcem Tulsa Dumom  i sa sopstvenom pohlepom koju junački savlađuje  . Pored avanturističkih i akcionih priča ima i nekoliko veoma uzbudljivih priča sa  elementima strave i metafizike  , obrade izvornih Robertovih priča, gde se Kul susreće sa Lavkraftovskim bićima, zastrašujućim otelotvorenjem  sveopšte tišine, pa čak i sa sopstvenom smrtnošću na granici večnosti u prostoru van materijalnih okova. Sve priče su objavljene u crno-beloj tehnici a među crtačima su  velikani : Hauard Čejkin, Berni Rajtson, Beri Vindzor-Smit kao i mnogi drugi. Ukoliko ste obožavalac mača i magije ili tek počinjete da čitate taj žanr, ovo izdanje definitivno preporučujem.


Ocena:




Нема коментара:

Постави коментар