недеља, 29. новембар 2015.

Vixen - prva sezona



Kao što sam najavio letos, Vixen serija je izašla , pa je vreme da saopštim svoje utiske. Ova web serija je nezvanični deo Arrow/Flash tv univerzuma CW kanala ali sa bitnom razlikom da je u animiranoj formi i prikazivana je  na CW Seed. CW Seed je ogranak CW kanala koji se isključivo bavi  sadržajem za digitalne platforme. Vixen je po svojem formatu   jedinstvena serija pošto se sastoji od 6 epizoda dužine 4-7 minuta.

Glavna junakinja serije je Mari McCabe, mlada studentkinja modnog dizajna koja je nasledila neobičnu amajliju.Usvojena je kao mala, njeni pravi roditelji su nepoznati . Mari je oduvek osećala u sebi prazninu jer nije  znala  svoje poreklo. Amajlija joj je jedina veza sa istinskim korenima, ali je i mnogo više od toga. Ispostavlja se da je nasledila magičnu ,,Tantu totem" amajliju, koja svojem nosiocu može da podari sposobnosti bilo koje životinje iz životinjskog kraljevstva. Amajliju je prema predanju stvorio Anansi, paukoliki duh iz afričkog folklora, i polonio stanovnicima sela Zambezi (očigledno fiktivno selo koje se zove po stvarnoj reci).


Moći amajlije nekako uspevaju da privuku pažnju očiglednih ngativaca, kao i aktivnih kompjutera  S.T.A.R. laboratorije, i naravno Arrow i Flash  stižu u Detroit da upoznaju prvu ,,metaosobu" čije moći nisu posledica eksplozije aceleratora. Malo posle njih na scenu stiže grupa predvođena tajnovitom ženom koja želi da otme amajliju.Arrow i Flash se pojavljuju , ali njihovo učestovanje   u seriji je svedeno na minimum, prisutni su radi privalčenja pažnje gledalaca obe serije. Glasove im pozajmljuju glumci iz pomenutih serija, ali ovo je prvi put da ih vidimo u animiranoj formi. Veza između igranih serija i Vixen nije najjasnija, ona se ne pominje u serijama niti se može zaključiti kada se radnja ove serije odvija. Vixen je zamišljena kao eksperiment, njena budućnost će zavisiti od gledanosti i kritika, ako se nastavi verovatno će veza sa pomenutim serijama biti jasnije definisana.


Animacija je solidna 2D na nivou  poslednjih nekoliko WB Animiranih filmova (Batman vs Robin, Justice League, Son of Batman). Ovo je  prva CW serija gde se pojavljuje magija, i nju je lakše  dočarati u animiranom obliku nego skupim specijalnim efektima. Zbog toga je ovde ona ključna, vidi se svakog puta kada Mari dotakne amajliju i zamisli neku životinju. Oko nje se tada pojavi providna ljubičasta aura u obliku zamišlene zveri. Ponekad je ta promena u sposobnostima izražena kroz njenu senku, donekle u stilu onih senki iz starih američkih stripova koje čitaocima prikazuju dualitet identiteta (stripovi Stiva Ditka). Detroit i fiktivno selo u africi su prikazani sasvim  verno, mada ne previše detaljno.

Serija je zaista brza i kratka, gldaoce bukvalno  ubacuje u sred dešavanja time što počinje scenom jurnjave.Brz tempo serije ima svoju očiglednu manu.Glavna junakinja Mari/Vixen je veoma slabo izgrađena kao ličnost.Nju gotovo da  neviđamo izvan jurnjava po gradu ili borbe, ovde fali svakodnevni život.Pomalo se vidi njen otac,neka sećanja i fakultet koji pohađa ,ali nemamo nekih njenih ličnih osećanja i želja. Zato ispada kao da je postala superheroina preko noći. Ima jedan trenutak u seriji  gde Mari poslodacav kaže kako njenom dizajnu nedostaje identitet.Vidi se da to isto važi i za nju  i negativca.



Ovo je posledica restriktivnog formata serije. Zaista mi je teško da zamislim kao se može definisati nečija ličnost u ukupno 31 minut. Po trajanju ovo je kao  pilot epizoda televizijskih animiranih serija.Mislim da bi bilo bolje da je sezona imala makar 2 ili 3 dodatne mini epizode (kako  nazvati ovo od 4-7 minuta?)  koje bi se vrtele oko njenog privatnog života i inspiracija za umetnost, pošto je dizajnerka. Akcija je dobra, ima humora sa vremena na vreme , mitološke motive sam pomenuo,  pa sve u svemu  Vixen svojim gledaocima  nudi nešto malo više od čiste razonode.

Ocena:



Нема коментара:

Постави коментар