понедељак, 16. новембар 2015.

Betmen : Crno i Belo 2



Betmen: Crno i Belo je antologija kratkih crno-belih priča o istoimenom strip junaku koja je prvobitno izašla u četiri nastavka , u standardnoj američkoj formi mesečnih svezaka tokom 1996.godine. Strip antologija je nastala pod uredničkom palicom Marka Čarela, koji je realizovao svoju davnašnju zamisao kako bi bilo sjajno pozvati najbolje tadašnje crtače i scenariste iz sveta stripa i dati im u zadatak da osmisle kratke priče od po 7-8 stranica o Betmenu. Ovakav pristup se pokazao kao pun pogodak među čitaocima, serijal je osvojio nekoliko Ajznera , i tako je nastala uspešna edicija Crno i Belo koja broji nekoliko knjiga i nastavlja se do današnjih dana.

Prosto je neverovatno da junak koji je nastao davne 1939., čije avanture publika redovno prati već preko 70 godina, i dan danas nimalo ne gubi na popularnosti.Kako li mu to uspeva? Odgovor na to pitanje treba potražiti u tome šta Betmen predstavlja.Da li je on  šaljivi borac protiv kriminala koji se suočava sa plejadom zlikovaca u šarenim kostimima (tokom 60-tih). Možda  je on  stripovska nadogradnja na avanture Šerloka Holmsa? Paralele svakako postoje, recimo detektiv Betmen/Šerlok, zločinački genije Džoker/Morijarti, zavodnica-lopov Catwoman/Ajrin Adler, pomoćnik-doktor Alfred/Votson itd... Može biti i  mračni vitez koji vodi svoj lični krstaški rat poput urbanog gerilca (tokom 80-tih pa nadalje), ili pak  maskirani  ludak koji svoje frustracije usmerio na kriminalno podzemlje.

On je zapravo sve od pomenutog.Njegova ličnost se menjala tokom vremena, svaka generacija pisaca je ostavila svoj pečat. Osnovne karakteristike kao  identitet i kostim su konstante, ali sve ostalo je menjano u skladu sa duhom vremena. Zato je ovaj šišmišoliki starac uvek svež, stalna reinterpretacija je izvor njegove mladosti.Čitaoci će Betmena  unutar stripa videti kroz prizmu svih pomenutih epoha Svaka generacija čitalaca je imala onog ,,svog" Betmena, meni je to animirani Betmen sa glasom Kevina Konroja iz crtane serije ,,Batman:The Animated Series".

Težište druge knige crno-belih priča je  na Betmenovim mnogobrojnim protivnicima . Ove priče su mahom male studije ličnosti različitih veoma prepoznatljivih ludaka koji žive na stranicama ovog stripa već godinama. Ludost Džokera i devojke mu Harlin Kvinzel, Zagonetačeva opsesija zagonetkama, i Zezova volja za moć su veoma zanimljive teme kojima su se autori  pozabavili.
 Crtež varira od crtača do crtača, nikada nije šablonski. Stilovi se menjaju u skladu sa duhom priče i epohe koju ona oslikava. Od Bernetove 1940. (sličnoTorpedu), Bernove i Gibonsove stilizovane 1960,preko modernih stilova Lija i Sejla pa do slikarskog stila Aleksa Rosa.
Svaki dvojac (scenarista i crtač) tumači Betmena i ekipu   na svoj način, pokazujući istinsku moć mašte na svega nekoliko strana.

Ocena:




Нема коментара:

Постави коментар