четвртак, 31. децембар 2015.

Red Hood: The Fallen


Pre skoro 27  godina je završena jedna od najznačajnijih priča o Betmenu, kultna a mnogima kontroverzna ,,Smrt u porodici" (A Death in the family). Džejson Tod, drugi po redu koji je nosio titulu Robin  je ,,ubijen" na dužnosti, naravno u američkim stripovima je smrt samo sinonim za privremeno odsustvo (dok se čitaoci  ne zažele).Džejsonov povratak je bio neizbežan , do toga je došlo  2005. u stripu ,,Under the Hood" i od onda je postao jedan od Betmenovih čestih protivnika/saradnika ( u zavisnosti od priče i new 52 verzije ).
On se zaista vratio iz mrtvih (pa ne baš bukvalno, ali to je duža priča), ali više nije samo problematični klinac/uličar nego nemilosrdni  osvetnik Red Hood.Red Hood je pali Robin, nije više željan da se pridržava mentorovih pravila, pa odlučuje da jednostavno pobije sve kriminalce u Gotamu.Time prelazi granice koje je Betmen sebi odavno zacrtao, postaje   dželat kriminala, najsličniji ranim palp osvetnicima i njihovim  modernim varijantama poput Punisher-a.
Široj publici, onima koji ne prate stripove nego filmove i serije,  je postao poznat po animiranom filmu ,,Batman : Under the Red Hood" iz 2010 godine, a skoro je bio u igrici ,,Batman: Arkham Knight"iz  popularne i nagrađivane Arkham franšize.Uskoro ćemo moći Džejsona (mada još nije sigurno) da  vidimo i u filmu ,,Batman vs Superman: Dawn of Justice", dakle on je postao  relevantan u popularnoj kulturi.


Džejsonov kostim?

Red hood je postao  i tema novog kratkog filma ,,Red Hood : The Fallen" režisera Tobija Bajrovica.Film se oslanja na pomenute stripove, ali nije adaptacija nego nova priča. Šta bi bilo da je Džoker ubio Betmena, a ne i Robina? Time se ovaj film bavi.  Red Hood , pali Robin se vraća iz mrtih žedan osvete, ali ovog puta nema Betmena da ga zaustavi.

Udri jače manijače
Džejson (simon Arblaster) je usamljen na svom osvetničkom pohodu.Prekinuo je sve veze sa prethodnim životom, simbolično putem telefonskog razgovora sa Alfredom, i preporodio se kao nemilosrdni osvetnik Red Hood.Svoju misiju započinje sejanjem  straha među krupnim zverkama i šefovima podzemlja. Pojavljuju se neke veoma prepoznatljive scene iz stripova, recimo Džoker sa pajserom, koreografija je odlična.Ovo  je snimljeno mnogo bolje  od običnih fanovskih  kratkih  filmova, jeste amaterski ali je daleko bolji od sličnih .Mogao biti prvi  u seriji uspešnih kratkih filmova.




Нема коментара:

Постави коментар