четвртак, 25. фебруар 2016.

Jessica Jones- prva sezona



 Marvelov filmski univerzum sve više raste, a prošle godine je Daredevil  u Paklenoj Kujni dobio komšinicu Džesiku Džons.Serija Džesika Džons je adaptacija uspešnog marvelovog stripa Alias (nema veze sa istoimenom tv serijom) iz 2001.Alias se tada poprilično razlikovao od standardnih šarenih marvel superherojskih stripova po znatno ozbiljnijim temama, te je bio preporučen za stariju publiku (17+ pošto je R rejting).U to vreme je  nastao marvelov ,,Max" ogranak, čiji je prethodnik po sadržini bio ,,Epic", te je Alias postao jedan od prvih serijala novog ogranka za starije čitaoce.

Glavna (anti)junakinja serije je privatni detektiv Džesika Džons( Krysten Ritter) . Džesika je cinična, neuredna  pije kao smuk, ima kratak fitilj i  ume da se bije, dakle ima  sve osobine muških privatnih detektiva iz američkih hardboiled romana i noir filmova. Posao privatnog detektiva je prikazan realistično, što znači da se uglavnom svodi na istraživanje i praćenje preljubnika i blaćenje klijentovih protivnika.Nema šerlokovskih fantastičnih slučajeva, niti je Džesika toliko umešna ali zna  da prepozna kada neko ima putera na glavi i kosture u ormaru.


Ona je običan zanatljia, razlikuje od konkurencije po tome što ima nadludske sposobnosti. Iako je krhog izgleda, Džesika ima neverovatnu snagu, može da podigne automobil i donekle može da leti na kratkim rastojanjima.Zato je stranke  unajmljuju da obavlja veoma rizične poslove.
Iako je obdarena nadljudskom snagom, ona ni na koji način nije superheroj niti osvetnik.Ne nosi plašt , nikakav kostim,nema potrebu da se sveti podzemlju,niti da isteruje pravdu. Kad se izuzmu njene sposobnosti, Džesika je sasvim obična osoba kakvu biste sreli na ulici .Ume da pripomogne prolaznicima i žrtvama  kad zatreba ali je daleko od  spasitelja u šarenim kostimima, jedva uspeva da odbrani šačicu prijatelja i poznanika.


Džesikina prošlost je veoma traumatična, koliko god pokušavala da je zalije alkoholom ipak ne supeva da se reši duhova iz prošlosti.Jedan od njih se vratio, Kilgrejv-manijak sa sposobnošću kontrole uma koji je jedno vreme imao apsolutnu kontrolu nad njom.Kilgrejv nije tipični superherojski  arheneprijatelj, nema želju da zavlada gradom/svetom , nego pretstavlja jednu mnogo goru  pojavu.On je erotomanijak, potpuno je opsednut Džesikom, danonoćno je uhodi i slika i ubeđen da ona njega može vremenom zavoleti.To je  ljubomorni bivši dečko iz pakla koji osobi ne da nikakvog mira i pride može bukvalno da  naredi svima da rade šta želi.Ovakvi tipovi su vrlo stvarni, naravno bez nadljudskih sposobnosti, od njih vam preti mnogo veća opasnost nego od magalomanskih zlikovaca iz marvelovih filmova  jer takvih nema . Ovakvi tipovi najčešće progone poznate ličnosti.

Radnja serije je smeštena u Njujorku u četvrt Paklena Kujna, ili preciznije u Derdevilov komšiluk. Obzirom da dele iste korene, komšiluk,negativca (Kilgrejv je prvobitno bio Dardevilov protivnik davnih dana u stripovima)  i format serije, poređenje sa sa prvom sezonom Dardevila je neizbežno.Pomenuta serija je prožeta noir elementima i specifičnom atmosferom dok je u ovoj to usiljeno.Ponekad izgleda kao da su scenaristi iz petinih žila želeli sličnu mračnu atmosferu pa su time preterali. To se odrazilo na sporedne likove, jer su skoro svi osim voditeljke Patriše Voker i Luka Kejdža vrlo nesimpatični.Seriji fale svetli trenutci, nema one hemije kakva je između Nelsona , Murdoka i Pejdžove.
Druga velika boljka serije je repetativnost koja je veoma izražena u drugoj polovini sezone.Svodi se na formulu : Kilgrejv je uhvaćen, neko ga graškom oslobodi, ponovna jurnjava za istim. To bi se blaže odrazilo na serju od 20+ epizoda po sezoni, ali kada ih ima svega 13 onda je propust veći.

Ocena:




Нема коментара:

Постави коментар