понедељак, 29. фебруар 2016.

Batman: Bad Blood



Betmen : Zla krv (Batman: Bad Blood) je novi animirani film iz izdavačke kuće DC Comics nastavak prošlogodišnjeg animiranog filma Betmen protiv Robina (Batman vs Robin). Film prati dalje avanure Demijana Vejna, sina Brusa Vejna/Betmena i ostalih članova sve većeg tima slično odevenih boraca protiv zločina. U Gotamu se pojavljuje novi osvetnik, tačnije osvetnica, koja nosi prepoznatljivi simbol šišmiša. Tokom rutinske misije , Betmen je nestao, naizgled poginuo a tim će brzo morati da otkrije da li može nastaviti svoju borbu bez starešine. Da li iko od njih može da zameni mračnog viteza? To je galvna tema ovog filma.


Robin nije samo Betmenov pomoćnik u borbi protiv zločina, to je titula koju su mnogi nosili .Kao što su srednjevekovne vitezove pratile njihove verne štitonoše, tako je uz Betmena uvek  Robin.To je njihova uloga, a da bi je ispunili do kraja morali bi pre ili kasnjije zameniti mračnog viteza kada nastrada u boju. Američki superherojski stripovi su serijski, cede suvu drenovinu i vrte se u nedogled dok postoji potražnja za takvim štivom.Zato je uz Betmena stasalo nekoliko generacija Robina koji su kasnije postali nezavisne ličnosti u smislu da su stvorili sopstveni identitet, dok je Betmen ostajao večito isti.Betmen je  postao veoma profitabilna robna marka , što se i vidi iz prodaje ovih DC-jevih direct-to-video  filmova.Najprodavanjije je sve što u naslovu ima Betmen,Supermen ili Liga Pravde.Zbog toga su Čudesna Žena (Wonder Woman) ili Zeleni Fenjer (Green Lantern) imali ugalvnom po jedan ili dva zasebna animirana filma i ništa više od sporednih uloga u animiranim serijama.

Betmen pre svega treba da bude posmatran kao titula,isto što i Robin, dakle on ne traba da bude konstanta ako autori strip serijala žele smisleni opstanak a ne samo puko zadovoljavanje potrošača.Time se bavio autor Grent Morison tokom 2009.godine kada je počeo niz priča o Betmenu koji je doveo do te poslednje faze u kojoj je Brus Vejn ipak nastradao.To nije dugo trajalo jer je  smrt velikih superheroja  samo privremena stvar u stripovima .Barem je bilo zanimljivo dok je trajalo. Radi se o stripovima Batman : R.I.P. , Final Crisis, Battle for The Cowl i konačno Batman and Robin vol 1.


Elementi iz ti priča su spojeni u ovom  filmu i time je scenarista J.M.DeMatteis nastavio negativan trend koji je započeo u svom prethodnom filmu Batman vs Robin.DeMatteis uzima glavne ideje iz pomenutih stripova,nijednu od njih ne razrađuje do kraja nego od njih pravi frankenštajnovski scenario umesto dobre adaptacije.Pokušava da napravi dva u jednom a zapravo dobije duplo golo.Ovime ne želim da diram u stripove koje je napisao tokom karijere,nego DeMattisov rad u pomenuta dva filma.Format ovih animiranih filmova je obično ograničen na sedamdesetak minuta, za to vreme je izazovno napraviti dobru adaptaciju jednog od tih podužih stripova, spajanjem više u jedan se gubi mnogo toga.Pre svega se gubi smisao izvornih dela, a ono što je preneto u tu novu celinu je zbrzano, jedva senka od toga što bi trebalo predstavljati publici.



Pošto je  Betmen vremenom stekao mnogo različitih poznanstava, oko njega je formiran prilično veliki tim (čitaj  porodica) saboraca.Neki od njih kao što su Ričard Grejson/Nightwing,Džejson Tod / Red Hood, Tim Drejk/Robin i Barbara Gordno/Bet-devojka su se već odomaćili na malim ekranima putem sporednih uloga u raznim animiranim serijama i filmovima.Ostali poput Bet-žene i Betwinga (stalno sa tim Bet-prefiksom) nisu do sada imali šansu da se probiju na pozornicu.Sada kad su tu priliku konačno dobili, prikazani su na površno zbog ubrzanog tempa vog filma.Njihove ličnosti i priče iza istih nemaj takav odjek kakav bi mogle imati da su verno prikazani unutar serija ili pojedinačnih filmova.Isto se može reći i za većinu negativaca iz ovog filma. Vidi se da DeMattis ne zna šta bi da radi sa njima, jer gotovo svi umiru u oba njegova filma.Kao da im je kratko gostovanje i brza smrt jedina svrha.



Animacija je standardna 2d, rađena je po istom modelu kao i svi prathodni filmovi od xxJustice League: War" pa nadalje, sa izuzetkom  filma ,,Justice League: Gods and Monsters". Ti isti filmovi su rađeni kao nastavci, jedan drugi nadopunjuju, pa se ovim standardizacijom animiranih modela  postiže doprinosi osećaju kontinuiteta. Kako su se ti filmovi snimali  ,tako je naglo padao kvalitet.Niti jedan od njih je blizu standarda koji su postavili prethodni DC Original Animated kao što su : Batman : ,,Under the Red Hood", ,,The Dark Knight Returns", ,,Wonder Woman", ,,Superman vs The Elite" itd. Ovi novi filmovi su samo niz dugačkih akcionih scena koje povezuje slabašna priča.Nisu očajni, ali su spali na nivo Marvelovih animiranih filmova (nuff said), što znači da su postali  prosta razbibriga.



Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар