недеља, 12. фебруар 2017.

Doktor Strejndž : Pobeda i patnja



Stiven Strejndž je , u skladu sa svojim prezimenom, oduvek bio čudnovat strip , tvorevina Stena  Lija i Stiva Ditka.Osnovna zamisao je da su to serijalizovane avanture bivšeg hirurga, sada moćnog vrhovnog maga čiji je zadatak da štiti naš svet od upliva onostranih sila,pa i od svakodnevnog zla.Lijeva i Ditkova ideja nije potpuno originalna, budući da su godinama ranije postojali likovi poput Mandraka mađioničara i Doktora Okultnog.Međutim, nošen pričom o iskupljenju poročnog,ali i vrlo cenjenog hirurga, Strejndž se otisnuo u sve fantastičnije avanture svoju popularnost duguju  vizuelno  upečatljivom crtačkom stilu Stiva Ditka.Ditkove geometrijske figure,apstraktne sile,šarene energije i neobične ravni postojanja su predstavljale jedno potpuno novo,gotovo psihodelično  iskustvo za  čitaoce.Po tome je prvobitni ,,Doktor Strejndž" strip stekao slavu unutar antologijskog strip serijala Strange Tales, ali ne i široku publiku kao Spajdermen,Hulk,Derdevil i drugi.


Darkvudovo izdanje ubjedinjuje dva značajna stripa o Doktoru Strejndžu,  kasniji radovi koji ne potiču od Ditka i Lija  , ,,Pobeda i Patnja  od Rodžera Sterna i Majka Minjole  i ,,Ka Šambali" od Dž. M. Demateisa i Dena Grina. Oba su iz najplodnijeg doba američkog stripa,period tokom 80-tih godina prošlog veka koji u poslednjim recenzijama često naglašavam/ponavljam kao epp reklama jer poslednjih godina se na domaćem tržištu baš ti stripovi izdaju.Ova dva stripa  se uprkos istom glavnom junaku  značajno razlikuju u pristupu priči. ,,Pobeda i Patnja" je  kao što reče urednik Vladimir Tadić u predgovoru napisana  u ,,superherojskom štimungu". Superherojski žanr je prilično rastegljiv, u smislu da može za potrebe priče obuhvatiti motive i iz SF-a kao i Horora bez promene suštine.Međutim Strejndž nikada nije bio superherojski strip, ali im se može naći u pričama, on nema onih obeležija koje sam naglasio u prethodnoj recenziji. ,,Ka Šambali" je nešto drugačije,nazovimo ga magijskim putovanjem.


Pobeda i Patnja je Sternova  priča o tome kako je Strejndž stekao titulu vrhovnog maga ,titula je sa saobom nosia i obavezu ispomoći drugoplasiranom, u ovom slučaju Doktor Dum.Oni zajedničkim snagama pokušavaju  da  izbave Dumovu  majku iz pakla preotimajući njenu dušu od Mefista.Tokom čitave priče , Viktor Fon Dum je u centru pažnje kao ozloglašeni monarh ali i uklet čovek kome je majčina mračna magija obeležila čitav život.Dum je problematici magije  više puta pristupao sa stanovišta naučnika pokušavajući da tehnologijom pokori drevne sile.Zbog toga je nizao neuspehe jer se onostrano ne povinuje pravilima nauke.Dumu je ipak bio potreban Stiven Strejndž,mada to nikad neće priznati, jer je  Strejndž sposoban da se bori  sa natprirodnim silama na njihovom terenu i po njihovim pravilima.
Dok je prva priča više akciona, puna obračuna sa demonima i paklenim stvorovima i pomalo obmane sa Mefistove strane tako da liči na palp, drugi strip  ,,Ka Šambali" ,od Demateisa i Grina , je zasnovana na dubljoj  meditativnoj misli o sudbini čoveka i potrazi za savršenstvom.Doktor Strejndž je iznenađen neobičnim poklonom pokojnog učitelja koji ga dovodi u veliku nedoumicu .Razmišljao je o tome da li da osudi ljudski rod  na propast u nadi da će drevni mudraci Šambale stvoriti novo zlatno doba i čovečanstva.


Crtež je različit koliko i priče. Strip ,,Pobeda i Patnja"  je nacrtao Majk Minjola,  tvorac Hellboy-a  kod nas izdavanog u crno-beloj varijanti.Minjolin crtež je vidno pod  uticajem Džeka Kirbija i  nemačkog  ekspresionizma.Minjola naprosto obožava da crta natprirodna bića i palp avanture, pa stoga se odlično snašao u ovom stripu.Nedostaju mu Ditkovi geometrijski oblici i pozadina mu je ponekad  jednobojna i prazna ali zato ume da prikazuje različite energetske kugle i zrake.To je ovde bitno jer se Strejndžova ,,magija" često svodi na manipulaciju neodređenom obojenom energijom.Ko očekuje rituale i sl, kao što se pojavljuju u Hellbazer-u ili ostalim Vertigo naslovima će se razočarati. Strejndž se maklja energijom poput likova iz Star Wars sage sa svetlosnim sabljama.Uz sve to, i njegova filozofija veoma liči na kombinaciju istočnjačke misli iz istih.

Den Grinov crtež u priči ,,Ka Šambali"  je gotovo fotorealističan, ima  slikarski stil koji veoma podseća na Džona Boltona (kod nas pogotovo u ,,Knjigama magije").On nas vodi na mistično putovanje širom sveta pomoću magijskih lej linija.Tu susrećemo bogat spektar vantelesnih iskustava, metafizičkih pojava, arhetipova,okultnih simbola i izuzetno lepih bajkovitih predela.,,Ka Šambali" nekome može ličiti  na (bogato) ilustrovanu  priču više nego na strip zbog manjka  balončića sa dijalogom, ali treba se setiti da je to ,,izvorni stil" starih stripova poput Princa Valijanta.


Obzirom na različit kvalitet priča , solidna (7) ,,Pobeda i Patnja" i odlična (8) ,,Ka Šambali" krajnja ocena je međuocena.Ova zbirka svakako zavređuje pažnju i toplo je preporučujem.

Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар