уторак, 26. септембар 2017.

Beli Bizon


 Divljeg Bila Hikhoka muče noćne more u kojima ga goni ogromni  beli bizon.Pokušavajući da se reši tih mora, on putuje na zapad kako bi ulovio tu mitsku zver.Međutim, on nije sam u lovu na neman, jer mu se pridružuje indijanski poglavica Ludi Konj, kome je oduzeto ime i koji je prognan iz plemena jer nije uspeo da zaštiti svoju ćerku niti selo od te zveri.Obojica traže iskupljenje i obojica su prepušteni na milost i nemilost nepojmljivih sila prirode.

Zašto  Hikhok sanja belog bizona? Nije susretao sa takvim ranije, jeste on između ostalog i lovac ali opet kažem nije video baš tu beštiju niti je znao za napade na indijanska plemena.Ako pažljivo posmatramo Bilovo ponašanje tokom čitavog filma, odgovor se nazire.Divlji Bil je očigledno čovek koji je mnogo toga zgrešio u životu. Prati ga loš glas, stari neprijatelji i gomila mrtvih koje je za sobom ostavio.Vidi se da on beži od svoje prošlosti, menja ime ali ne samo to.Bil pokušava da se promeni, mnogo je mirniji nego ranije. Izbegava obračune, hoće da se pomiri sa indijancima i povrh svega odriče se koristi u ime viših moralnih principa.Dakle divlji Bil je pokajnik.Kada se priča posmatra iz tog konteksta, onda je lov na belog bizona pokušaj iskupljenja. Prizori ove nemani mu se javljaju u snovima, proganjaju ga dok joj ne izađe na crtu. Izgleda da on u obračunu sa belim bizonom vidi moguće iskupljenje, šansu da okaja grehove. Sličnu stvar traži i Ludi Konj.Njemu nije samo osveta na umu, već i strah od toga šta mu čeka ćerku sa one strane.Više puta je Bil u toku filma izjavio da je taj bizon ,,pakleni nakot" (hellspawn). To potvrđuje indijanac Ludi Konj kada kaže da je bizonovo krzno potrebno da zaštiti pokojnu ćerku od paklenih muka  na onom svetu.Takođe je rekao da se boji, ali ne bizona. Čega se legendarni revolveraš divlji Bil Hikhok tako uplašio? Uplašio se smrti, tačnije toga šta ga čeka posle.U njegovom slučaju izgleda da važi ono staro iz epskih pesama, ,,ne bojim se nikoga do Boga".Mada to nije izustio tokom filma, indicije koje sam naveo ukazuju na to.
Kraj filma dovodi u pitanje Bilovo iskupljenje. Za razliku od Ulika Kel Drome iz prethodnog posta o sw-u, Bil Hikhok ostaje sam, napušten od svih i nekoliko meseci kasnije strada u obračunu.Kao što rekoh, njegovo iskupljenje je pod znakom pitanja.

Beli Bizon je u filmu prikazan kao mitska zver .Ma kakva zver, ovo je zverina! Ovo je krznati tenk, sa gotovo demonskim licem koji ruši sve pred sobom.Ovo je sila prirode, odnosno otelotvoren gnev prirode jer su ljudi maltene istrebili bizone.Može se reći da on simbolizuje izumiranje bizona kao vrste.Očigledno obzirom na ogroman zid od bizonskih kostiju pored kojeg prolazi voz pri početku filma.S razlogom je beo kao avet/smrt.Ovaj bizon je duplo  veći od stvarnih bizona, izgleda kao da je pobegao sa ostrva lobanja gde vlada King Kong.Nimalo čudno obzirom da je to mehatronična naprava koju su pravili stručnjaci za specijalne efekte koji su radili i na jednom od manje uspelih King Kong filmova.Bizon nije naročito ubedljiv, ali kadriranje i muzika čine čuda i koliko toliko  pokrivaju nedostatke ovog mehaničkog strašila.Obzirom na to kako se pojavljuje u snoviđenjima, proganja žrtve u toku noći, izaziva avale i tera strah u kosti, ova neman više priliči horor filmovima.Šteta što ga reditelj Džon Li Tompson nije baš najbolje upotrebio u filmu.Konkretno nije bio siguran šta hoće od toga jer uvodni segment sa bizonom spojluje grandiozni obračun na kraju, a i ima i onu nespretnu scenu gde bizon izaziva lavinu koja je mogao snimiti mnogo bolje.A tu su  i onih nekoliko mutnih scena pokolja u indijanskom selu.Ričard Sejl je u svom istoimenom romanu, po kojem je i sniman ovaj film, to drugačije zamislio.Tamo bizon nije toliko krvoločan, ali se vidi da su ti segmenti zamišljeni kao hororični.


Po pitanju žanra , Beli Bizon je zaista čudna tvorevina.To je jedna mešavina creature feature filmova sa vesternom.Ameri to zovu weird western , ali nama sa ovog podneblja je najbliža analogija atmosfera iz hororičnih epizoda Zagora.Čitaoci Velikog Bleka će u ovome prepoznati inspiraciju za kultnu i nadrealnu epizodu ,,Besmrtni Bizon".
Ako ga posmatramo kao vestern, zaista je atipičan film.Ovde nema stilizovanih obračuna kao u špageti- vesternima, nema dugačkog odmeravanja protivnika niti  junačkih poza. Obračuni su rađeni realistički.Međutim, ovde je najinteresantniji deo sam dijalog među likovima.Nema onih doteranih, izraubovanih novgovorskih izraza, nego se likovi služe zaista slikovitim žargonom koji više odgovara stvarnom lokalnom govoru tog perioda.Debata između Bila i Ludog Konja u pećini je vrhunac scenarija. Zaista je zanimljivo čuti kako obojica prožimaju ,,belu istinu" i ,,crvenu istinu", pogotovo trenutak kada mu Bil jasno i nedvosmisleno kaže zašto će se indijanci maknuti sa istorijske pozornice. Očekujte mnogo crnog humora u filmu.

Čarls Bronson prilično dobro tumači omatorelog Hikhoka pokajnika.Vešto se snalazi u svim pomenutim trenutcima filma, i  na sreću svih trudi se da ne ispadne neki badass tip jer baš takav ne treba u ovom filmu.Slično se može reći i za Vila Sampsona u ulozi Divljeg Konja.Interesantno je to što saputnik divljeg Bila, Čarli Zejn koga tumači Džek Vorden zapravo malo mlađi od Bronsona.Zanimljivo je iz razloga što Vorden u  filmu potpuno ubedljivo glumi starkelju veterana. Niko od pomenutih nije naročito briljirao ali su solidno odglumili.

Beli bizon je kao što rekoh stvarno atipičan vestern snimljen pri zalasku tog žanra krajem sedamdesetih godina prošlog veka.Uprkos  nedostatcima koje sam naveo, ,,Belog Bizona" vredi pogledati zbog zanimljivih dijaloga i koliko toliko interesantne mitske namani, a ako ništa drugo onda zbog neobičnosti.

Ocena:



Нема коментара:

Постави коментар