уторак, 31. октобар 2017.

Omiljeni horor stripovi iz mladosti

Noć veštica je večeras, i u duhu toga ćunabrojati pet omiljenih horor stripova iz davnih dečačkih dana.Ovo nije recenzija niti top 5 lista horor stripova, nego  lista stripova koju su ostavili veliki utisak na mene.Neki od njih nisu horor u žanrovskom smislu, ali imaju takvu tematiku.


1. Dilan Dog: Užas beskonačnosti
Verovatno prvi horor strip koji sam pročitao. Noćne more, NLO, potisnuta sećanja i sveprožimajuća atmosfera straha.Kako da se ne voli ovaj strip?


Sklavijevu maestralnu priču sam shvatio  nakon mnogo godina od čitanja, previše je to za malca , ali zato su mi se scene užasa ovekovečene Brindizijevim crtežom urezale u sećanje.



2.Betmen: Kuća koja je uplašila Betmena
Strip legendarnog crtača Nila Adamsa koji je izašao u EKS Almanahu br. 418., u originalu Detective Comics 408. Betmen se kreće kroz ukletu kuću gde ga na svakom ćošku očekuje neki užas.

 U uvodnom delu mu  pred očima Robin umire i pretvara se u prašinu a potom sledi luda jurnjava kroz kuću sa scenama klaustrofobije pa čak i živog ga sahranjuju.Len Vin i Marv Vulfman su priču ispunili repertoarom strahova nalik pričama Edgara Alana Poa.



3.Kralj Kul: Zver iz ponora
Izašlo u četvrtom broju Konana iz Slobodne Dalmacije.Moj prvi susret sa Kulom, inače Stiv Inglhartova adaptacija Hauardove priče.Iza svečane gozbe u Kamuli se kriju mračne tajne.Rituali, muzika, žrtvovanje ,  straobalna beštija i varvarin koji vitla mačem.

Suvišno je reći da su  me je priča i Hauard Čejkinov crtež kupili. Ova sjajna priča je reprintovana u sjajnom prvom tomu Kralja Kula od Makonda.



4.Morbijus: Ludak iz palate Slejd
Izašlo u Eks Almanahu br.423.Ovo je jedna od epizoda Morbijusovog solo serijala iz Marvel Preview magazina tokom sedamdesetih godina prošlog veka.Morbijus odlazi kod starog prijatelja, kolege naučnika u nadi da mu može pomoći u potrazi za lekom.

Međutim, ubrzo otkriva da je taj predeo uklet, tokom noći tuda kruži nekakva užasna zver. Scenario je pisao Dag Menč, a strip je crtao Sonny Trinidad.


5. Drakulina grobnica : Smrt Belog labuda
Bajkovita priča Pitera Gilsa u kojoj mlada balerina postaje Drakulina nemrtva sluškinja.Ovu srceparajuću priču je nacrtao velikan američkog stripa Džon Bjušema, a objavljena je u EKS Almanahu 421.

Inače za zainteresovane  i poznavaoce, tu je (valjda) jedini preveden broj Green Arrow/Green Lantern stripa na našim prostorima.

Нема коментара:

Постави коментар