недеља, 29. март 2020.

Dno sveta


Režija : Ričard Sirs
Scenario : Brajan Gotlib i  Dejvid Kovalski

Mladi par Aleks i Skarlet krstare Rutom 66 ka Los Anđelesu.Usput devojku hvata mučnina pa odlučuju da naprave kratak predah u naizgled praznom motelu.Skarlet  nestaje tokom noći, Aleks misli  da je oteta. Tragajući za njom on se susreće sa sumnjivim tipovima i budi se u drugom  životu.Da li je putovanje sa Skarlet bio san ili je njegov drugi  život samo san?



Ako niste gledali film, nemojte čitati dalje.Upozorenje ! Slede spojleri!


Čitava priča je zapravo psihodrama unutar glave devojke  Skarlet.Konkretno, nju grize savest jer je u prošlosti maltretirala mlađeg i bespomoćnog paralisanog brata na smrt.
Zbog toga je u stalnoj psihofizičkoj agoniji.Od toga ne može pobeći  ni u snu.Umesto da krstari uzduž i popreko po zemlji snova, ona je vezana za jednu uspomenu.Koliko god da pokuša da to promeni, da postane druga osoba, za nju je to nemoguće.Mračna prošlost neprestano provejava kroz sve.

Kada se radnja filma ovako ovako objasni , sve ispada vrlo jednostavno, zar ne? Prosto da prostije ne može biti. Srećom po gledaoce, one koji zaista žele da upotrebe mozak, ovo nije takav film. Radnja zahteva punu pažnju jer čitav  filma pratimo iz neobičnog ugla.Mi posmatramo svet iz vizure fantazma tj. jednog od učesnika u Skarletinom košmaru. Zamislite na trenutak da jedan od vaših likova iz  snova postane živo i svesno bića koja nastavljaju da žive između  snova. E pa upravo to je protagonista ovog filma , mladi Aleks . Začkoljica je u tome što on to naravno ne zna. On misli da je pomešao san i javu te istražuje kako bi saznao šta je od ta dva stvarnost, neshvatajući da to nije ni jedno ni drugo.Svet koji nastanjuje, i on sam su samo san jednog spavača, a to je Skarlet. Pošto se za rešavanje misterija / istraživanje uzroka na engleskom kaže ,,get to the bottom of  something"  onda  Aleks rešavajući misteriju figurativno dolazi do dna sveta, do istine o Skarlet.


Ovo je film koji ćete jedino  pamtiti po obrtu.Da nije takvog zapleta i obrta, Bottom of the World  ne bi imao šta mnogo da ponudi.Dijalozi su neupečatljivi,rutinski, bez neke rečenice vredne citiranja. Slično važi i za glumce. Daglas Smit  deluje kao  neispavani mladić, što ovakvoj priči baš paše dok je Džena Maloun malo življa ali ne dobija baš previše šanse da to pokaže.Ta manično-depresivna uloga Skarlet  ni ne ostavlja mnog oprostora za improvizaciju.Lik Skarletinog oca koga tumači Ted Levin je nedovoljno iskorišćen.Scenarista  Gotlib ne koristi baš sve mogućnosti mindfuck priče a  ni Sirs kao reditelj nije mnogo motivisan za isto. Baš šteta jer im je to glavni mamac za film.Samo bacite oko na poster  ,,Reality is not what it seems ". Fali više snolikih scena, psihodelije, bizarnosti .Interakcije sa drugim likovima iz sna ima, ali na kašičicu.


Moglo se više vremena posvetiti onoj vožnji  kroz pustinju , praznom hotelu, pomahnitalom svešteniku , maskiranom čoveku itsl.  Utisak mi je da je film svedeniji nego što je mogao biti, bez obzira što je ovo  direct to dvd film. Nije potreban veliki budžet da bi se ovakav film poboljšao nego nadahnutija režija Setimo se filma Donnie Darko. Ako već hoćete nestandardni film koji nadilazi ograničenja standardizovanog narativa, opet iz reklame/blurba za ovaj film , onda je potreban baš takav (ekperimentalniji) pristup. Kao što rekoh, misterija će vas privući i kopkati do kraja, ali celokupna izvedba je prosečna.

Ocena:



1 коментар: