среда, 29. април 2020.

Fan Stripovi


Neki među njima su profesionalci, drugi  su amateri , ali svima je zajednička ljubav prema stripu.Odrasli su uz stripove i filmove i odlučili su da iskažu poštovanje na najbolji mogući način - stvaralaštvom. Ovo nije best of lista fan stripova nego moj odabir stripova koje možete čitati za dž. dok provodite dane u kućnom karantinu.


 Dilan Dog - Kiša je svuda ista


Ovaj kratki strip Zlatibora Stankovića i Harisa Varajića  se tematski naslanja na kultni prvi specijalac ,,Klub strave i užasa". Ko je pročitao , znaće šta tačno predstavlja  čudovište iz Loh Nesa, mada i na osnovu ovih nekoliko stranica se može doći do istog zaključka .Ljudi obitavaju u dva sveta. Prosto rečeno . čovek nije samo racionalno biće, iako sebe na osnovu toga kuje u nebesa, nego ima u njemu mnogo toga iracionalnog.Potrebni su mu mašta , snovi itsl. Dilan čitavog života juri za natpriodnim, za onostranim , iako je skeptik. Potreba za onostranim  u njemu je jača od skepse, pa mu i mala čuda ulivaju nadu. Iza njegove glave bi komotno mogao da visi poster iz dosijea X , sa rečima ,,I want to believe".
Objavljen je 2014 , a tri godine kasnije izdat je u desetom  broju strip revije Kiša .
Pročitajte ovaj kratki strip na facebook stranici striparnice Južni Darkwood.

 Betmen - Dogovor



Najkontraverzniji kratki strip o Betmenu koji je podigao podosta prašine 2013.godine.Ujedno i najmračnija priča sa Betmenom i Džokerom. Zaboravite  Killing Joke i ostale , ovo je crnje od najcrnjeg.Rekoh najmračnija betmen priča ali ujedno to i nije, jer se primećuju prilično velika odstupanja od karakterizacije pomenutih likova.Može se reći da su Betmen i Džoker ovde samo poslužili kao simboli večitog rata dobra i zla, i da je ovo nije priča koliko prilika da  se Džoker  iskoristi kao  mouthpiece za autorov pesimizam.
Sa crtačke strane gledano, Danijel Bailis nam pokazuje  mešavinu Paula Poupa sa starim MTV crtaćima.  Ovaj i sledeći strip možete pročitati na sledećem blogu.

Supermen - Kraj Boga



Od istih autora , podjednako veseo strip o čoveku od čelika.Supermen je utopista, bezuslovno  spreman da pomogne čitavom čovečanstvu u nadi da će jednog dana dostići njegovu moralnu visinu. Ali šta ako uprkos svim nadljudskim naporima , čovečanstvo jednostavno  nije sposobno da krene tim putem? Zamislite Supermena koji je proživeo toliko duga da uviđa potpuni krah svojeg sna, i reši stvari po principu starozavetnog Boga.

Ne mora sve biti toliko crno.Sledeći stripovi sa Betmenom i Supermenom  su  sušta suprotnost ovakvom pristupu. Setimo se reči Alana Mura ,  ,,superheroji nisu stvoreni da nose taj teret, takav mrak".

Supermen - Zlatno Doba


Storibord crtač Van Viersen sa  mnogo uspešnih projekata iza sebe (filmovi poput Blejda, X-Men 2 , Planeta Majmuna itd) nam donosi priču nadahnutu   ranim stripovima o čoveku od čelika. Ovaj omaž Džeriju Sigelu i Džou Šusteru je između ostalog podsećanje na  optimističnije  , zli jezici bi rekli naivno , doba superherojskog  stripa. Kada i kako je Klark kent , iz zlatnog doba, odlučio da postane Supermen?  Pročitajte strip na autorovom sajtu.

Betmen -  Krojač   


Zbog čega je jedan krojač u Gotamu zamrzeo svoj posao a klinac Betmena? Odgovore na ova pitanja možete  dobiti čitajući dva kratka stripa  Batman : ,,The tailor"  i  ,,Why I hate Batman " crtača po imenu Aiton Inaki Erana Bastera. Pročitajte stripove na autorovoj  deviantart stranici , ovde i ovde .

Mračni Lordovi


Dart Vejder odlazi na hodočašće na planetu  Moraband ,nekadašnji  Koriban.  Šta li   ga očekuje među drevnim ruševinama kolevke sitova? Ovo je samo jedan od 19 stripova od po šest stranica  trojca koji čine Džim Melo , Aleks Rej i Toni Rej  a koje možete čitati na sajtu astarwarscomic.com

Helboj - Eulogija



Ako možda niste znali ,Helboj je na kraju jedne od brojnih avantura umro.Pošto je smrt u  u stripovima relativna stvar, naročito za protagoniste poput  Helboja, kasnije se vratio- mada drugačiji. U svakom slučaju , Vasilis Lolos je nacrtao posvetu omiljenom strip junaku. Pogledajte kako jedno malo čudo(vište) može da ostavi veliki trag za sobom.Ako vam se stil učini poznat od nekud, možda ste čitali neke od njegovih radova poput pojedinih brojeva Konana, ili strip Akaneiro

Čitajte strip na autorovom blogu  ovde 

Zagor - Prijatelji



Vedro je nebo nad Darkvudom. Zagor se vraća u svoju močvaru nakon sastanka sa indijancima i lova , očekujući Čika kako lenčari u kolibi.Ispostavlja se da ga tamo čeka  još jedan  stari znanac. Ko? Čitajte i saznajte u ovoj kratkoj priči koju nam donose crtač Ismet Erdić Erda i kolorista Dejan Bilokapić.

Prijateljski strip čitajte ovde



TO 



Priču o deci koja se bore protiv zlog natprirodnog klovna Penivajza sigurno znate.Ako niste čitali Kingov roman ,,TO" , možda ste gledali jednu od dve ekranizacije. Vinsent Raš iz Oregona se potrudio da uvodno poglavlje pretvori u strip. Pogledajte njegovo viđenje početka romana/filmova.

I vi ćete ploviti  ovde





Нема коментара:

Постави коментар