петак, 26. јун 2020.

Vejn



Vejn je vrlo temperamentan bivši osuđenik koji radi kao domar u pozorištu i pokušava da bude smeran građanin pod budnim okom socijalnog radnika. On prikriva  svoju agresiju, sakriva  bes koji je svakim danom sve jači i preti da izbije poput erupcije vulkana . Resocijalizacija mu teško pada, pa Vejn pokušava da kanalište tu agresiju, da je pretvori u nešto drugo. Ispostavlja se da sredina u kojoj živi i radi nije ništa manje nasilna od njega, gora je i surovija  te samo potpaljuje njegov  kratki fitilj. Uprkos svim naporima  Vejn je  svestan da se smiriti ne može, da samo odbrojava dane dok ponovo ne padne u vatru , ali ovog puta će plamen njegovog gneva  okusiti kriminalci. 

Wayne (2009) from Andy Schlachtenhaufen on Vimeo.

Ovaj kratki film Endija Šlahtenhaufena  koji je premijeru na internetu imao pre  11 godina  je reinterpretacija Betmena , tačnije ličnosti ispod maske- Brusa Vejna  koga tumači rediteljev brat  Dejvid Šlahtenhaufen.
Ko ili šta  je Betmen u  suštini? On nije samo kostim , niti  bogatstvo, ni gedžeti, ni vozila,  ni   specijalni trening, on je naprosto  žrtva koja uzvraća udarac. Od ostalih vigilante likova se razlikuje po kostimu i arhetipu koji evocira. Naravno, ima i više razlika ali za potrebe ovog filma ću se zadržati na te dve glavne. Prerušen u noćnu zverku, šišmiša, on goni okorele kriminalce svih fela. Endijevo viđenje lika u ovom filmu je originalnije od mnogih tzv. reimaginacija koje sam čitao na stranicama stripova, znatno drugačije a opet verno  samoj suštini Betmena.
Vejn kao kratki fan film je niz isečaka koji predstavlja prozor u težak život bivšeg osuđenika koji provodi dane i noći u stalnoj napetosti.Vejn se nagona ne može  rešiti, pa izlaz vidi u alter egu pod plaštom osvetnika   koji bi mu omogućio da iskali svoj pravednički bes. Zašto baš sad pisati o starom fan filmu iz 2009. koji se pride retko , if ever , pominje na internetu? Ovakva reinterpretacija sa back to basics pristupom liku realizovana kadrovima u  stilu Skorcezeovog Taksiste isuviše ličin na izvesnog prošlogodišnjeg oskarovca koji je sasvim slučajno Betmenov arheneprijatelj. U ovom filmčiću se vidi moguća ,ako ne i sigurna , inspiracija za Džokera u režiji Toda Filipsa! Neko je ovo morao videti, ipak je video izabran među favorite sajta vimeo, a ako nije onda je slučajnost prevelika. Da li je Šlahtenhaufen proročki najavio Filipsa ili je Filips ipak gledao Šlahtenhaufenov film?

Нема коментара:

Постави коментар