среда, 21. октобар 2015.

Supermen i ljudi od čelika (Action Comics 1-8)


Moram priznati da nikada nisam bio preterano zainteresovan za stripove o Supermenu. To možda ne izgleda kao  najbolji uvod u recenziju stripa o pomenutom superheroju, ali sam prosto morao to da naglasim. Odbijala me je zamisao da postoji  svemoćni  tip u šarenom kostimu bez maske, neko ko sve probleme ,sa kojima se drugi junaci jedva hvataju u koštac,  može da reši levom rukom u mraku. Zbog toga mi je bio sasvim nezanimljiv dok nisam slučajno pročitao prvih osam brojeva Grent Morisonovog Action Comics stripa.

Dakle, kada je resetovan kontinuited DC stripova 2011. (o čemu sam više puta pisao), ponovo su pokrenuti njihovi dugogodišnji , ujedno i noseći, serijali kao što su Action Comics i Detective Comics koji postoje još od 30-tih godina prošlog veka.Action Comics je tradicionalno posvećen Supermenu, i ostalima iz njegove ,,porodice" a Detective Comics Betmenu. Action Comics je odabran za modernu reinterpretaciju priče o Supermenu jer je tu počela.


Klark Kent pokušva da se silom bori protiv korupcije, pošto snage ima na pretek,ali to tako ne ide.Puko zastrašivanje tajkuna mu nije urodilo plodom, zbog toga je na meti policije i vojske, često nanosi više štete nego koristi jer potera za njim neretko ugrožava civile.On više nije neranjiv i svemoguć, moći mu se još razvijaju, bez obzira što je  skoro neuništivi vanzemaljac  on se ponaša kao čovek od krvi i mesa. Pokušava da pronađe svoje mesto u modernom svetu dok srlja glavom kroz zid (ponekad bukvalno) i jedva uspeva da skrpi mesečnu kiriju. E, ovo je vredno čitanja, Supermen sa stvarnim izazovima a ne tamo neki stripovi u kojima pomera planete golim rukama


U svakodnevnom životu se krije iza maske neurednog reportera amatera, nosi dva broja veću odeću i naočare koje mu zamagljuju oči pa liči na Pitera Parkera.Svakako je postao pristupačniji i dopadljiviji čitaocima , ali opt nije ni preterano različit od mora sličnih strip junaka.
Supermen se ovde suočava sa svojom misterioznim poreklom.Oskudna sećanja na matičnu planetu Kripton jedva razlikuje od snova, sve što zna je naučio na  farmi Kentovih.Vojska predvođena samoprozvanim najpametnijim čovekom na Zemlji ,Leksom Lutorom,mu je na tragu a mora još da se izbori i sa invazijom vanzemaljske veštačke inteligencije koja sebe naziva Braniac 1.0.

Vizuelno, strip podseća na retro SF filmove jer su roboti i tehnologija  prikazani kao glomazne čelične skalamerije  , izbegava se futuristički dizajn kakav je danas čest na velikom platnu. Crtač Rags Morales ih prikazuje kao nezgrapne mašine sa izrazito vidljivim delovima  kojima vire katodne cevi i debeli kablovi , a ne glatki i tanki bežični automati istočnjačke kinematografije. Supermen kida lance i okove , osmehuje se dok hvata metke, čini neverovatne podvige , ali ne bez napora pa mu je time vraćen njegov stari herkulijanski imidž kakav je imao tokom 30-tih godina prošlog veka.


Pored svega rečenog treba naglasiti da zaplet i nije preterano inovativan. Ovih dana je invazija vanzemaljaca prečesto korišćena u stripu i na filmu.Ni glavni negativac Braniac nije mnogo originalan, mada i ne treba da bude pošto je samo ,,osvežen", ali je zanimljivo to što se ponaša kao high-tech kolekcionar gradova. Po njemu ,on ih spašava  od neizbžne propasti sveta time što ih umanji i ljubomorno čuva na polici, maltene kao i same stripadžije. Sve u svemu ovo je dobar akcioni SF strip




Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар