четвртак, 28. април 2016.

Noćni Vrebač



Tokom sedamdesetih godina prošlog veka Las Vegas, neonski svet poroka sagrađen na temeljima mafijaškog novca, simbol urbane dekadencije, je dobio vrlo čudnog posetioca. Iz noći u noć neko ubija prostitutke i šankerice, pa čak ih cedi do zadnje kapi krvi.Policija je bespomoćna pred ovim manijakom koga novine nazivaju ,,Noćni Vrebač" , a nesposobni čelnici gradske vlasti se tresu zbog  straha od gubitka fotelja. Ko je ovaj ,,Noćni Vrebač"? Da li je on samo manijak ili je zaista moguće da je vampir? Kako bi javno mnjenje reagovalo na postojanje pravog vampira? Puno je nerešenih pitanja dok ulicama lunja nezapamćena pošast.Srećom po sve njih reporter Karl Kolčak juri istinu i spreman je da reši ovaj čudnovati slučaj.


Početkom sedamdesetih godina težište horor filmova se pomera sa mitskih i bajkovitih priča o Drakuli,Vukodlaku i Frankenštajnovom čudovištu  na serisjke ubice kao nosioce slešer žanra koji se tada počeo razvijati. Iz te perspektive treba posmatrati i zlikovca ovog filma Janoša Skorcenija kao neku čudnovatu međufazu.Janoš Skorcenji  nije tradicionalni vampir, lišen je romantičnih karakteristika svojih filmskih predaka. On nije naočit bledi aristokrata ogrnut pelerinom, nego neugledna krvoločna zver od čoveka koja hara kockarskim rajom.Nije vlasnik velelepnog dvorca ili kakvog drugog uglednog zdanja nego obične stare natrule kuće ispunjene otpacima, jedna od onih u kojoj bi se narkomani okupljali  kakva se može videti u gotovo svakom današnjem gradu.

Vampir te vreba
Vampir Skorceni predstavlja relikt davno prohujalih vremena koji obitava na margini društva, apsurdna tvorevina koja pokušava nekako da opstane u dobu ubrzanog tehničko-tehnološkog razvoja.Zbog toga biva relativno brzo identifikovan pa umalo i uhvaćen više puta , jer njegovi protivnici više nisu priglupi seljani nego moderna policija i službe bezbednosti kojima nije lako umaći. Sa njihove  tačke gledišta ovaj tip je običan serijski ubica, što ostaje kao misterija i posle  kraja ovog filma. Tokom filma  nije potpuno jasno da li gledamo vampira ili nekakvog jedinstvenog nezaustavljivog  manijaka.Može se posmatrati i kao dekonstrukcija tradicionalnog mitskog vampira.Zanimljivo je to što vampir nije dobio nimalo teksta, pa je glumac Beri Atavater celokupnu glumu u ovom filmu bazirao na svojim ludačkim  pokretima ,neverbalnim gestovima i zastrašujućim kricima.


Glavni  junak, koga tumači harizmatični Darren Mcgavin,  je sredovečni reporter Karl Kolčak (Kolchak), poznat po svađama sa gradskim vlastima zbog kojih je bio izgnan iz više gradova.  On je novinar starog kova, piše nadahnute članke kojima rasvetljava korupcionaške afere i često postavlja veoma nezgodna pitanja, jer pogađa samu srž problema.Kod Kolčaka je veoma istaknuta   želja za besciljnim zadovoljavanjem istine zbog koje on isteruje pravdu do samog kraja makar po cenu sopstvene karijere , što ga čini poput nekog filmskog privatnog detektiva.Glumac Darren McGavin briljira u ovoj ulozi.Jureći istinu Kolčak razaznaje sličnosti u ubistvima i dolazi do zaključka kako metod ubistva jezivo podseća na vampirizam.Kolčakova istinoljubivost se kosi sa namerama gradske uprave da što više zataška slučaj, pružajući građanima minimum informacija , i to ga čini veoma neomiljenim.Veća je borba utuviti tim tipovima u glavu koristan savet nego savladati spodobu Skorcenija.Neprestano se koška sa vlastima ali njegovi predlozi koliko god ludi bili će im itekako poslužii kada se pokaže koliko je policija bespomoćna u borbi sa ovim čudnim bićem.

Ljudi , kažem vam da trebaju krstovi i kočevi a ne metci.
,,Noćni vrebač" je jedinstvena mešavina trilera,humora i horrora koja održava interesovanje do samog kraja. Ovo je  televizijski  film snimljen 1972 za ABC kanal, nema visoki budžet niti neke efekte tako da su horror elementi na minumumu ali i pored svojih nedostataka  je  postao uspešan zbog veoma zanimljivog scenarija. Bio je najgledaniji tv film ikada .Vlast koja zataškava istinu o paranormalnom događaju i  narator kome na kraju ostaju samo lične beleške o slučaju-to je formula na osnovu koje je kasnije nastala kultna serija ,,Dosije X" , po priznanju Kristofera Kartera, tvorca serije. Ovaj scenario je nastao  kao kolaboracija između poznatog horror autora Ričarda Metisona sa tada , a bome i sada, nepoznatim Džefom Rajsom.U stvari Metison je pohvalio čitavu stvar i vrlo malo korigovao postojeći Rajsov scenario koji je tada bio kompletan neizdat roman.Posle toga je sledio nastavak pa tv serija od jedne sezone, sve bez dozvole Džefa Rajsa, te se razvlačio po sudnicama godinama dok nije stekao pravo na sopstveno autorsko delo.

Jeff Rice
 Tvorac ovog filma, ujedno i idejni tvorac Dosijea X, koji je inspirisao mnoge buduće filmove  i serije natprirodne tematike je Džef Rajs- pisac koji je živeo životom novinara u Las Vegasu sličnom svojoj tvorevini Karlu Kolčaku a kasnije ostao izgnan i skoro zaboravljen.Nakon filma se uglavnom bavio pisanjem daljih avantura Kolčaka , kratkih priča sabranih u ,,The Kolchak Papers" i scenarijo za stripove , među kojima su najuspešniji oni od  izdavača ,,Moonstone".Pošto je McGavinovo tumačenje Kolčaka neviđeno dobro, on je postao definitivni Kolčak u smislu da se njegova ličnost koristi u stripovima i dan danas.Džef Rajs je preminuo  prošle godine u Las Vegasu , da nije retkih članaka  o Džefu Rajsu koje su pisali prijatelji i poznanici, gotovo ništa se ne bi znalo o piščevoj sudbini.

Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар