уторак, 25. јул 2017.

Rat Sitova


Franšiza poznata kao ,,Ratovi Zvezda" je odavno prevazišla filmove i proširila se na gotovo svaki medij. Od knjiga i stripova, preko serija ,video igrica, karata, društvenih igara do starih audio drama.Što se samih stripova tiče, prvobitno je Marvel imao isključivu licencu, izdavač kojem su se i vratili kupovinom Diznija, ali u međuvremenu je ta licenca prošla kroz još tri izdavačke kuće.Najznačajnija od svih je Dark Horse koji je izdavao Star Wars stripove još od početka devedesetih.Tokom vremena taj univerzum , nazvan proširenim univerzumom (Extended Universe) je poprilično narastao i koliko toliko uspeo da u sebi obuhvati sve dodatne materijale iz samih stripova kao i drugih izvora poput društvenih igara i knjiga.Povratkom u Marvel , skoro sve ovo je proglašeno Legendama ( što dođe ,,moš`da bude ali ne mora da znači"), ali to je već druga priča.
Dark Horse je za  to vreme obuhvatio i najranije dane bogatog sveta ,,Ratova Zvezda" u serijalu Džedajske priče (Tales of the Jedi). Kulminacija tog serijala je šestodelna epska avantura ,,Rat Sitova", mada postoji i epilog ,,Iskupljenje" ali to je strip za sebe.

Priča je smeštena skoro 4000 godina pre epizode 6, i  prati rat između novo formirane nezvanične Imperije Sitova i Galaktičke Republike. Imperiju predvode dvojica bivših džedaja , otpadnika, Eksar Kun i Ulik Kvel-Droma a pritom su supeli da pridobiju Mandalorijance kao saveznike.Sa druge strane, džedaji pokušavaju na sve načine da zaustave uspon Sitova i odbrane demokratski poredak Republike od Kunovog apsolutizma.
Ovaj strip se ne može ispratiti  zasebno bez svih prethodnih brojeva iz serijala.Ukratko rečeno sve je počelo ustankom na planeti Onderon, gde su prestoonaslednici planete Teta , Satal i Alema Keto, tokom okršaja džedaja sa lokalnim vlastima , koje je pomagao duh džedaja otpadnika Fredona Nada, došli do moćnih magijskih relikvija drevnih Sita pomoću kojih su preuzeli  vlast i stvorili sopstvenu imperiju nazvanu Krat.Kasnije su vlast preoteli  Eksar Kun i Ulik Kvel-Droma jer su ih duhovi drevnih sitskih imperatora proglasili novim vladarima.

Scenario potpisuje Kevin Džejms Anderson, kojeg ljubitelji SF-a znaju po prednastavcima čuvene ,,Dine " Frenka Herberta , i on  nastavlja priču koju je započeo Tom Veič (manje poznati brat Rika Veiča).Veič nije naročito razradio svoje likove, oni deluju prazno i  definisani samo nekim karakternim crtama.To se delimično poboljšava od kada Anderson preuzima scenario ali opet se oseća taj nedostatak. Primera radi , nije naročito velika razlika između Eksara Kuna i Ulika Kvel-Drome.Obojica su bivši džedaji, ali im se motivi donekle razlikuju.Kun je iz radoznalosti i želje za moći napustio red u potrazi za drevnim veštinama sita, dok je Ulik pokušavao da uništi site iznutra tako što se infiltrirao ali je umeđuvremenu poklekao usled ispiranja mozga.Posledica ovoga je što su obojica postali neprijatelji džedaja i republike želeći da stvore sasvim nov poredak i unište tradiciju koja je po njima uzrok stagnacije i dekadencije.
Stari učitelji/mudraci poput Arke, Tona ili Odana Urr-a se naravno suprotstavlaju ovome braneći svoju religiju i društveni poredak od inovacije. Višeslojnih ličnosti, kao što rekoh nema, ovde je podela na dobe i zle prilično pojednostavljena.

Možda najveća slabost ovog serijala je u tome što pokušava previše stvari istovremeno da uradi , pa se u opštem metežu galaktičkog rata  gube same ličnosti u korist prikazivanja okršaja. Često se dešava da Anderson samo opisuje događaje praćene crtežom, što odaje utisak nekakve slikovnice ili pak onih baš starih stripova sa samog početka prošlog veka  gde su table služile kao ilustracije piščevog narativa. Kod Toma Veiča je ovo bilo mnogo češće, tako da je Anderson ipak poboljšao stvar.

Drugo veliko poboljšanje u odnosu na prethodne brojeve donosi crtač Dario Karasko mlađi. Karasko je na kratko vreme radio za Marvel, što se po kompoziciji njegovih tabli vidi.Karasko ume da napravi dinamične scene dvoboja kao i velike spleš panele u koje stanu čitave vojske.Sasvim dobro dočarava atmosferu epske fantastike kojoj Ratovi Zvezda ipak više naginju nego SF-u. Od oklopa inspirisanih samurajskim nošnjama i mongolskim vojnicima do odeće i dekora sitske imperije koja ovde primetno vuče inspiraciju iz starog Egipta.Zaista je posebno iskustvo videti sve te starine pomešane sa sofisticiranom tehnologijom laserskih pušaka i letećih brodova koji su sposobni da skaču u hipersvemir.Kod Karaska  je najnaprednija tehnologija pravljena prema estetici antike.

Rat sitova je uprkos svojim nedostatcima sasvim čitljiv strip koji mogu preporučiti obožavaocima SW franšize. Svakako je interesantniji  od poslednja dva filma jer za razliku od njih nudi novu i drugačiju priču koja je prilično odmaknuta  od isuviše  istražene sage Vejdera i Skajvokera.

Ocena:




Нема коментара:

Постави коментар