среда, 30. децембар 2020.

Neki pročitani stripovi

 

 

    Fell br.9


 

Nažalost za  sada je devetka poslednji broj ovog serijala. Za sve koji ne znaju , Fell je  crnohumorni proceduralni krimić,Voren Elisa i Bena Templsmita.Pisao sam o prvom tomu ranije, potražite Fell : Divlji grad. Detektiv Ričard Fel svakako nije svetac , ali Snow City (Snegograd?) bi izludeo i najkorektnijeg pajkana i odvukao ga u blato . Ričard polagano puca po šavovima, šiba koga stiže i pada sve dublje u crnilo. Pritužbe  na njegov rad se gomilaju a narednikovo stpljenje nije bezgranično. Može li da reši neki slučaj bez nepotrebne brutalnosti? Pročitajte i saznajte! Spoj Templsmitovog crteža i Elisovog scenarija štima, iako nema neljudskih monstruma , što je Tenmlsmitov forte, itekako ima onih ljudskih  i leševa pride. Templsmit standardno zaobilazi crtanje pozadine , ali mu sasvim solidno ide od ruke prikazivanje  uveliko karikaturalnih likova. 

Ocena : 7/10


Dafne Birn

Dafne je povučena devojčica koja je nedavno ostala bez oca. Njenu majku je privukla vidovnjakinja  koja na čelu sa grupom spiritista nudi razgovore sa preminulima. Dafne lako prozire i prezire te lažne seanse i šarlatane koji tobože komuniciraju sa zagrobnim životom, međutim njoj se počeo javljati neko ko je zaista sa druge strane.Prvo u snovima, potom na javi, posećuje je čudnovati dečko. Ko je on i može li mu verovati? Iako zvuči kao kudikamo zanimljiva premisa , na žalost ovaj strip kvare  sasvim predvidivi scenario ,nerazrađeni likovi i nepromišljen zaključak. Posle čitanja nije nimalo jasno ko ili šta  je taj dečko Da li je on demon? Da li je Dafne opsednuta ili luda? Možda je njen nerođeni brat iz pakla? Zašto  uopšte pomaže mladoj Dafne?  Da je ovo ongoing serijal pojašnjenje ili makar neki jasan nagoveštaj bi sledio u narednim brojevima, ali problem je u tome što je ovo navodno zaokruženi mini serijal. Najčudnije od svega mi je što je autorka Laura Marks  dramaturškinja. Pa, zar ona nije primetila da je kraj vrlo konfuzan? U suštini ovaj strip vredi makar jednom pročitati samo zbog crteža Keli Džounsa.On vadi prosek , pošto crta monstrume kao niko drugi.U ovih šest brojeva Džouns prikazuje  sasvim dovoljno čudovišta, noćnih mora , frikova i ludaka u  prigodnom gotičkom ambijentu. Ako ste videli Džounsove ranije radove, znate da  on briljira u turn of the century hororu.

Ocena : 6/10


Puna korpa glava

 

Džun je mlada, zaljubljena i uživa u  letnjem poslu na idiličnom ostrvu , barem dok se sve ne  pretvori u noćnu moru.Uprkos hororičnom naslovu i naslovnim stranama, ovaj strip je zapravo krimić sa elementima natprirodnog. Džo Hil unosi malo svežine , odnosno natprirodnog i  horora u ne preterano originalni zaplet o kriminalnim i korupcionaškim spregama u malom mestu gde su svi povezani kao svinjska creva . Džou su britki dijalozi  očekivano jača strana , mada su ponegde predugački i  suviše knjiški pa opterećuju strip. Prava zvezda ovog stripa je svakako crtač Leomaks koji sa podjednakim uspehom prikazuje sve,  od uvodne bezazlenosti i  humora do potonje napetosti i horora. U tandemu  sa odličnim koloristom Dejvom Stjuartom, Leomaks  je u potpunosti pogodio štimung svih scena. Naročito su mu jake naslovnice inspirisane horor filmovima  ,,I spit on your grave"  i  ,,Basket case". Ovaj strip je u suštini neopterećujuća mračnija zabava. Jedina veća zamerka mi je karakterizacija glavne junakinje. Od sasvim obične devojke se preko noći , mimo ikakvih indicija da je za to sposobna , pretvorila u opasnu fajterku. 

Ocena : 7,5/10


dr Morgue : Izabrana Smrt

Ovu epizodu  sam reprizirao posle više godina.Veći deo radne ovog broja se svodi na  na Jorikovo nadmudrivanje sa  vidovnjakinjom, dok je manji akcenat na najzanimljivijem delu zepleta  - klincima ubicama i njihovoj uvrnutoj fantaziji. Crtež Paole Kamoriano odstupa od gritty realističnog stilaovog serijala, likovi su uprošćeni i teže ka karikaturi , ali najbolja je u segmentima koji prikazuju Malabduviju tj. grad  iz mašte klinaca. Te deonice je nacrtala kao  svojevrsnu mračna mangu sa senčenjm nalik na rad  Korada Roia .Kao u svakom broju, na kraju je naveden stvarni događaj kojim je strip inspirisan, ali što se tiče obrade pomenutog u domenu fikcije , ova  tema i likovi  su bolje razrađeni u filmu ,,Heavenly Creatures" Pitera Džeksona.

Ocena : 6.5/10


Uspon Kajla Rena

 

Jadan mini serijal o ranim jadima najjadnijeg zlikovca! Mini serijal u kome su Čarls Sou , kao scenarista  i Vil Slini kao crtač su  samo izvođači radova na užasn glupom projektu za retarde tj. propratnom/dopunskom stripu za Diznijeve Star Wars filmove . U Soulovom scenariju nema nimalo autorskog pristupa, može se ponovo reći da je prilično soulless (pun intended) .Pisano je po principu veži konja gde ti gazda Dizni , moga lizni , kaže. Famozni ,,Vitezovi Rena" ( u prevodu zvuče kao da su ispali iz komedije/parodije) su  bačeni kao Dart Mol onomad u Epizodi 1. Ako neko ikada bude sanirao štetu koja je napravljena ovom novom triologijom, biće potreban čovek poput Dejva Filonija da vadi kestenje iz vatre i napravi nešto iloe gledljivo/čitljivo od ovih Diznijevih isprdaka.

Ocena : 4/10

 


Нема коментара:

Постави коментар