понедељак, 31. јануар 2022.

Krv na njenom imenu

 


Režija : Metju Poup

Scenario : Don M. Tompson i Metju Poup

 Shit happens, to je prvo što bi pomislili gledajući uspaničenu protagonistkinju nagnutu nad lešom nekog narkomana koji ju je spopao u autoradionici. Svakoga može sačekati fatalni obrt sudbine ili nesrećni splet okolnosti, kako vam draže, kojem se čovek ne može nimalo odupreti. Ono što sleduje je malo teže opravdati , ali  izuzetno lako razumeti.  Prikrivanje zločina je radnja koja je toliko samopodrazumevajuća jer je ukorenjena u ljudskoj prirodi, a ljudi su , kao što znate, teško popravljiva roba. Kvarni kakvi jesu, bilo da su ujvaćeni ili još nisu, svi bi da izbegnu kaznu, zar ne? E, tu grešite. Koliko god to čudno zvučalo, ima i onih koji ne samo da nisu ovakvi, barem dok se ne dokaže suprotno, nego još i žele da budu kažnjeni. Protagonistkinja ovog filma Li  je jedna od tih čudnih osoba.


Poup gledaoce stavlja pred svršen čin naizgled jednostavne situacije i koliko-toliko jasnih glavnih likova, a kako se film odmotava postepeno se otkriva trulež ispod fasade. Protagonistkinjina potreba za kažnjavanjem ne proizlazi iz samog čina ubistva u radionici sa početka filma, nego iz nesvesnog osećanja krivice. Kazna za ovo ubistvo za Li predstavlja psihičko olakšavanje povezano sa potrebom ublažavanja prethodne krivice. Flešbekovi koji se odvijaju u snovima gde susreće sebe iz detinjstva predstavljaju polagano osvešćivanje mračnog kutka njene prošlosti.

Veliki deo uspeha ovog ostvarenja je u odličnoj glumi Betani En Lind, s obzirom da njen lik tj. Li nosi čitav film. Izuzetno vešto prikazuje ženu sa velikim kamenom na grudima. Njena gluma se ne završava na jednom jakom napadu straha i povremenoj nesigurnosti, što se nažalost prečesto viđa kod drugih glumaca i glumica. Lindova se potpuno uživela u ulogu do te mere da se  bukvalno stiče osećaj da će eksplodirati od teskobe. On donosi pred publiku pun repertoar  nemira, nestrpljenja, očajanja, drhtavice, i opšte smetenost kroz koju njen lik prolazi. Pre ovog filma maltene nisam ni znao ko je ona, ali posle ovakve uloge teško da će ostati neprimećena.


Odma iza Lindove je Vil Paton koji tumači ulogu njenog oca Ričarda. Paton je od glumaca koji retko imaju glavne uloge, nego se isprofilisao kao jaka sporedna ličnost. Njegov Ričard je svojeglavi pandur starog kova, zanatski solidno izvedena tipska uloga koju je zadnjih godina izbrusio u nepotrebnim nastavcima Noći Veštica. No, specifičnost njegovog lika u ovom filmu je to što nije skroz na skorz čuvar reda, ispostaviće se da je prelazio na drugu stranu zakona. Ričard je od svoje ćerke Li napravio nevoljnog saučesnika u zločinu. Čvrstorukaš kakav jeste, on od nje ponovo očekuje poslušnost. To bi i dobio da nije naišao na neočekivani otpor ćerke. Ovog puta on nije u položaju da komanduje ćerkici, nego ima posla sa odraslom ženom koja sebe ne smatra muškarčevom svojinom. O, da,  Li je buntovnica. Njen potez, makar bio sumasisavši, je suštinski pobuna protiv ćaleta.

Najveća mana ovog filma je Rajan , sin protagonistkinje koga glumi Džare Ivers. Ovaj klinja je kao glumac drven, a kao lik promašen. Teško je poverovati da bi neki malii delikvent koji ,  prema priči,  nije prezao od toga da delimično oslepi klinca koji ga je zajebavao, naprosto pobegao i ostavio majku na milost ili nemilost napadača. Da je  kukavica, ni po` muke, ali čemu onda isticanje takve prošlosti ? Pored toga, Ivers ne pokazuje nikakvu agresivnost, pa čak ni kad se dohvati oružija. Sve što radi je tako smoreno, hladno i nezainteresovano. Srećom po gledaoce, ne daje mu se mnogo prostora u filmu.

 


Debitantski film reditelja Metjua Poupa i scenariste Dona Tompsona je mali biser među indi trilerima.  ,,Krv na njenom imenu" je baš skroman film  gledajući šačicu lokacija na kojima je sniman i svedenu scenografiju, pošto se ceo film odvija u Donjim Nigdincima, ali zato ima onaj najbitniji sastojak- saspens. Igra se sa očekivanjima publike u pogledu ,,hoće li - neće li biti uhvaćena" zapleta,  mutnih glavnih likova, a ima i pametan scenario pride. ,,Krv na njenom imenu" je priča  o osobi koja pokušava da u okviru svog mračnog sveta učini neko dobo delo, a dobra dela, kao što znate, ne prolaze nekažnjena.


Ocena:


 


Нема коментара:

Постави коментар