недеља, 20. фебруар 2022.

Slice of Life

 

U neveselom svetu sutrašnjice , jedan diler pokušava  da obezbedi  sebi budućnost u nekom drugačijem , svetlijem mestu. Reklama koju gleda obećava baš to,  rajska ostrva van Zemlje. Dok traži izlaz iz mračnog lavirinta od života,  ne uviđa ironiju ovog poduhvata. Možda je obećani raj  zapravo veštačko zadovoljstvo  koliko  roba koju nudi zemaljskim nesretnicima? Osim njega, ima i drugih koji bi da se uzdignu iz blata. Svi hoće svoj komad obećanog života, a sve dok jednom ne smrkne drugom ne svane.

Obično ovde pišem o fan filmovima iz nekih tamo amerika, tek manjim delom o fanovskim ostvarenjima iz evropskih država (slaba je ponuda) , ali evo odličnog naslova iz komšiluka, pravo iz susedne Hrvatske.  Ovaj kratki film Luke Hrgovića, Dina Juliusa i Antona Svetića iz 2019. godine je imao hvale vredan festivalski život pre nego što je pušten na youtube. Prikazivan je od Hrvatske, Slovenije, preko SAD-a , pa sve do Japana i prikupio je veliki broj nagrada na festivalima među kojima su  LA Shorts Innternational Film Festival, Fanta ELX : Elche Fantastic Film Festival, Grossmann. O čemu se radi ?  Ukratko, ,,Slice of life" je krimić smešten u svet kultnog Blade Runner-a.  Iako ekipa na svom sajtu tvrdi da ovo  nije fan film nego omaž SF filmovima iz 80-tih, strogo gledano ,,Slice of Life " jeste fan film. Evo zašto. Jasno je inspirisan Blade Runner-om u pogledu estetike, što samo po sebi  nije dovoljno , međutim  pojavljuju se fiktivno mesto i brend iz tog filma (Fast Food restoran ,,White Dragon" i firma ,,Tyrell") što gledaocima jasno stavlja do znanja da se radnja odvija u istom svetu kao Blade Runner. Povrh toga, film je pušten na net sa nazivom ,, Blade Runner Short Film , Slice of Life".

 

 

Ako ga pogledate, brzo ćete shvatiti zašto je pobrao silne nagrade na respektabilnim festivalima. Zanatski solidna režija i gluma, uz jednostavan scenario po principu ,,manje je više" i vizuelnu raskoš koja pleni ljubitelje sajberpanka starog kova. Svi efekti u ovom filmu su rađeni na stari, ali nimalo zastareli način. Sve što vidite je postignuto minucioznim radom sa maketama, minijaturama, projektorom,  ponekim pravim setom,  uz mnogo entuzijazma i posvećenosti.

Нема коментара:

Постави коментар